Byta bostad Stockholm – Hemie hjälper dig att byta din hyreslägenhet

Byta bostad Stockholm – Hemie hjälper dig att byta din hyreslägenhet

Appen som förändrar spelreglerna för byte av hyresbostäder.
Byt din lägenhet med några svep.

Byteslägenheter i Stockholm

Byteslägenheter i Stockholm
 • Hjorthagen

  10400 kr/mån

  43 m²

 • Skanstull

  13115 kr/mån

  110 m²

 • Hägersten

  11000 kr/mån

  64 m²

 • Bromma

  9990 kr/mån

  50 m²

 • Hjorthagen

  10400 kr/mån

  43 m²

 • Skanstull

  13115 kr/mån

  110 m²

 • Hägersten

  11000 kr/mån

  64 m²

 • Bromma

  9990 kr/mån

  50 m²

Byta bostad i Stockholm – Enkelt och smidigt lägenhetsbyte

Är du intresserad av att byta bostad i Stockholm eller kanske flytta till staden? Det finns många anledningar till varför man kan vilja eller behöva flytta. Som Sveriges huvudstad erbjuder Stockholm en bred arbetsmarknad med flest jobbmöjligheter inom olika branscher. Dessutom är Stockholm politiskt, ekonomiskt och kulturellt centrum i landet. Staden har också flera högskolor, universitet och ett rikt studentliv, vilket ger stora karriärmöjligheter. På grund av detta är utbudet av lediga lägenheter i Stockholm begränsat, och bostadsköerna är generellt långa, vilket kan göra det svårt att hitta en ny hyreslägenhet. Bostadsköerna i Stockholm är välkända för att vara långa, och det är inte ovanligt att människor väntar i upp till 20 år eller längre för att få en lägenhet i centrala Stockholm. Dessutom ökar befolkningen i staden snabbt, vilket leder till en ökad efterfrågan på bostäder.

Om du redan har en hyreslägenhet men har ändrade behov i livet och behöver en större lägenhet, en lägenhet med lägre hyra eller helt enkelt vill flytta till Stockholm, finns det en lösning som gör det enkelt att hitta en ny lägenhet nära dig. Genom att byta hyreslägenhet med någon som har dina önskemål och du har deras kan du uppnå detta. Att byta lägenhet i Stockholm kan låta krångligt och svårt, men med hjälp av Hemie blir det både enkelt, smidigt och roligt.

Hur du lyckas bäst med att byta lägenhet i Stockholm

Trots det begränsade utbudet av lediga lägenheter i Stockholm finns det stora möjligheter för dig som redan har en hyreslägenhet att snabbt hitta en som passar dig bättre. Du behöver bara veta hur och var du ska leta samt hur du ska gå tillväga. Internet är en ovärderlig resurs när det gäller att hitta information, och det gäller även när du letar efter en ny bostad. Det finns många människor som vill byta sin hyreslägenhet, av olika skäl. Vissa vill byta lägenhet inom Stockholm och söker kanske en större, mindre eller närmare arbetsplatsen eller familjen. Andra letar efter en lägenhet att byta till eller från Stockholm.

I Stockholm hittar du allt från stora cityvåningar till små lägenheter som inte är större än en container. Eftersom staden är så stor finns det trots allt många människor som vill byta sin lägenhet. Anledningarna till och variationen av de som söker ett lägenhetsbyte är många, vilket innebär att möjligheterna till ett lyckat lägenhetsbyte i Stockholm är stora.

Vad du bör tänka på när du ska byta lägenhet

Fundera över varför du byter bostad. Är det för att du söker mer natur, närhet till shopping och nöjesliv i city eller har din familj blivit större och behöver en större lägenhet, eller har dina barn flyttat hemifrån och du behöver inte längre lika mycket utrymme? Anledningarna kan vara många. För att ett lägenhetsbyte i Stockholm ska bli så framgångsrikt som möjligt finns det några saker att tänka på:

 • Var öppen för olika möjligheter och se potentialen i ditt byte.
 • Var aktiv och svara på frågor när du annonserar, låt inte bara den andra parten agera.
 • Använd även sociala medier för att annonsera. På Facebook finns det många grupper som enbart handlar om lägenhetsbyte.
 • Stockholm är en stor stad. Besök nya områden och platser för att upptäcka fler möjliga byte som kan passa dig bra.

Så enkelt byter du bostad i Stockholm

Med några enkla steg hjälper vi på Hemie dig att lyckas med att byta bostad i Stockholm. Det är lika enkelt att byta lägenhet i hela Sverige, och många byter även lägenheter mellan olika städer, vilket fungerar lika bra som att byta inom samma kommun eller län.

Börja med att ladda ner och skapa en annons på Hemie där du anger att du vill byta lägenhet i Stockholm eller någon annanstans i landet. Din annons matchas sedan automatiskt med andra som är intresserade av att byta bostad i Stockholm. För att lyckas med ditt lägenhetsbyte, tänk på följande saker som kan underlätta processen:

 • Lägg ner lite extra tid på att beskriva din nuvarande lägenhet i din annons. Beskriv dess skick, standard och omgivningen. Du vet aldrig vad andra letar efter, så det är bättre att skriva för mycket än för lite.
 • Glöm inte att inkludera bilder i din annons. Även om alla annonser matchas mot varandra får annonser med bilder mycket mer uppmärksamhet än de utan. Ett bra tips är också att filma din lägenhet med din mobiltelefon.
 • Utöka gärna ditt intresseområde för byte. Det ger dig fler förslag att överväga och det kan dyka upp en lägenhet precis utanför ditt valda område som annars skulle ha missats.
 • Samma sak gäller för hyran. Ange en maxhyra som är något högre än du har tänkt dig, eftersom någon kanske har en lägenhet med en hyra som är 50 kr högre än du tänkt dig, vilket du annars skulle ha missat på grund av en snäv analys.

Resultatet av din annons presenteras sedan på ett unikt och överskådligt sätt i din egen byteslista, som är anpassad efter dina önskemål och presenterar potentiella byte för dig.

Bytesansökan – enklare än det låter

När du hittar en bytespartner och ni kommer överens om att byta lägenheter måste ni få detta godkänt av era respektive hyresvärdar. För att få ett godkännande måste ni skicka in en s.k. bytesansökan till era hyresvärdar. Bytesansökan kan verka lite krånglig, men det är egentligen en ganska enkel process om man gör rätt från början. Det är viktigt att skicka in alla nödvändiga dokument för lägenhetsbytet till respektive hyresvärd. Med andra ord skickar du din ansökan till din hyresvärd och den andra parten skickar sin ansökan till sin hyresvärd. Om det handlar om ett triangelbyte skickar alla in varsin ansökan till sin egen hyresvärd. I detta fall bifogar var och en information om sin bytespartners lägenhet tillsammans med en beskrivning av själva byteskedjan. Färdiga blanketter för lägenhetsbyte finns oftast hos din hyresvärd. Om din hyresvärd inte tillhandahåller dessa blanketter kan du hämta bytesblanketter för lägenhetsbyte här.

För att genomföra bytesansökan måste du även bifoga följande dokument:

 • Hyreskontrakt för bytesparten
 • Personbevis för alla hyresgäster. Du behöver dock bara skicka motpartens personbevis till din hyresvärd. Du kan beställa personbevis vid lägenhetsbyte genom att välja “Adress” i listan på Skatteverkets webbplats.
 • Anställningsavtal för bytesparten med uppgifter om inkomst. Vid studier bör du bifoga motsvarande bevis på studier och inkomst.

Det är också bra att skriva ner kontaktperson och telefonnummer till bytespartens hyresvärd.

Se till att inte glömma något av ovanstående moment och försäkra dig om att din bytespartner har all information om dig så att även deras hyresvärd får en komplett ansökan. Detta kommer att påskynda behandlingstiden för godkännandet av lägenhetsbytet.

Varför välja Hemie för ditt bostadsbyte?

Varför byta bostad med Hemie?

Säkert och seriöst

Säkert och seriöst

Vi värnar om din trygghet när du letar efter ditt drömhem, så vi kräver e-legitimation från alla användare. Luta dig tillbaka och låt oss sköta resten! Gå med i Hemie-familjen för en smidig och spännande bostadsjakt.

Kostnadsfritt

Kostnadsfritt

En kostnadsfri bostadsjakt låter som en dröm, eller hur? Med Hemie är det verklighet! Vi erbjuder en smidig och engagerande bostadsjakt helt gratis. Så glöm tvivel – Hemie är fantastiskt på riktigt!

Bytesansökan

Bytesansökan

Väntar du fortfarande på att hitta ditt drömhem? Tiden är nu att göra det verkligt med Hemie! Vår app erbjuder dig enkel och snabb tillgång till de mest eftertraktade lägenheterna i stora städer. Ansök med bara ett par klick och låt Hemie hjälpa dig genomföra bytet. Vänta inte längre, upptäck Hemie nu och börja ditt nya livs kapitel!