nyckel

Andrahandsuthyrning: En enkel guide

Att hyra ut i andra hand kan vara ett utmärkt sätt att tillvarata din bostads fulla potential. Men det finns mycket att tänka på! I denna artikel tar vi dig igenom hela processen, steg för steg.

Får jag hyra ut i andra hand?

Den allra första punkten att kolla upp är om du överhuvudtaget får hyra ut din bostad i andra hand. För hyresrätter gäller att du behöver tillstånd från din hyresvärd, och om du äger en bostadsrätt, så är det bostadsrättsföreningens styrelse som ska ge sitt godkännande.

Vad krävs för att få tillstånd?

Kraven varierar något mellan hyres- och bostadsrätter:

Hyresrätter – För att få tillstånd behöver du ha “beaktansvärda skäl”, exempelvis att du ska studera eller arbeta på annan ort, planerar en längre utlandsvistelse, eller behöver vård på sjukhus. Om hyresvärden inte tycker att hyresgästen är lämplig, eller att hyran är oskälig, kan de neka tillstånd.

Bostadsrätter – Bostadsrätter kräver också tillstånd, men kraven är inte lika stränga. Det räcker med att du kan presentera ett giltigt skäl till varför du vill hyra ut.

Om du nekas tillstånd kan du överklaga till Hyresnämnden, som kommer att se över ditt ärende.

Hur länge får jag hyra ut i andra hand?

Vanligtvis ges tillstånd för en period på 6-12 månader. Därefter behöver du söka om tillstånd på nytt. Om du hyr ut din bostadsrätt p.g.a. arbete på annan ort kan du inte räkna med att få tillstånd på obestämd tid.

Måste jag betala skatt på hyresintäkterna?

I vissa fall är du skyldig att betala skatt på hyresintäkterna. Du kan läsa mer om skatteplikt vid andrahandsuthyrning på Skatteverkets hemsida.

Sammanfattning

Andrahandsuthyrning kräver lite förberedelser, men kan vara väl värt mödan. Glöm inte att du behöver tillstånd, och kom ihåg att det kan finnas skattekonsekvenser. Har du fler frågor är du alltid välkommen att ta kontakt med oss på Hemie!

För mer information om bostadsfrågor och tips om hur du kan hantera din bostadssituation, ta gärna en titt på våra andra artiklar eller ladda ner Hemie-appen för att få tillgång till ännu mer hjälp och resurser.

Nyckelord: andrahandsuthyrning, hyra ut i andra hand, byta lägenhet.