Att hitta en förskola i närheten av hemmet kan kännas som att hitta den perfekta parkeringsplatsen: en dröm som ibland tycks omöjlig. Men misströsta inte – här kommer några tips för att få ditt livspussel att gå ihop med stil och ett leende på läpparna.

Tidig fågel får drömförskolan

Varje stad och kommun har sina egna regler för kö och intagning. Sätt dig in i reglerna och ställ ditt barn i kö så tidigt som möjligt för att öka chanserna att få plats på önskad förskola.

Platsgaranti – men var?

Barn har rätt till en förskoleplats från ett års ålder i kommunala och icke-kommunala förskolor som anslutit sig till gemensamma kön. Platsgarantin gäller senast tre månader efter ansökan.

Nära hemmet – men hur nära?

Platsgarantin gäller främst inom området där du står i kö. Om ingen plats erbjuds där, ansvarar din folkbokförda stadsdel för att hitta en plats så nära hemmet som möjligt.

Flexibilitet är förskolelivets krydda

Om du får en plats utanför ditt område kan du välja att stå kvar i kön och byta när en plats blir ledig – men var beredd på att byta förskola snabbare än du kan säga “smörgåstårta”.

Augusti – förskoleplatsens guldgruva

Flest lediga platser finns i augusti när många barn börjar skolan. Du kan få erbjudande redan i början av året, men var uppmärksam på att det kan komma med kort varsel.

Flytta smart Om du flyttar och vill byta förskola, ställ dig i kö innan flytten och gör en ny ansökan. Ditt barn får behålla sin “gamla” plats tills en ny erbjuds. Om ni flyttar till en annan kommun får ni behålla den gamla platsen i högst två månader.